Om GI-mat

Många av er kanske undrar varför vi äter enligt GI-metoden och ingen annan metod. Svaret är ganska enkelt egenetligen fördelarna är så otroligt många.

Jag har sedan snart två år tillbaka diabetes typ-1. Att äta GI har blivit min räddning, kan man säga. Min sjukdom har underlättats så otrligt mycket av att äta GI. Det är inte på något sätt och vis en enkel sjukdom att leva med, men det går att må toppen, bara man sköter väl om sig. Ni vet säkert redan att jag både tränar varje dag, både styrka och kondition, och att äter det som i mitt tycke är hälsosam mat. Äter jag med med lågt GI, det vill säga matprodukter som påverkar blodsockret ytterst lite och på lång sikt, blir mitt blodsocker automatiskt inte svängigt, utan håller en jämn kurva. Som ni säkert vet är oftast det jobbigaste med diabetes att få lågt eller högt blodsocker, vilket får den sjuka att må fruktansvärt dåligt på olika sätt.

När blodsockret är jämnt och "halvlågt"/normalt hela tiden, det vill säga mellan 5 och 7 mmol/L för oss med diabetes, får man inga blodsockerfall och blir inte hungrig, bortsett från när man tränar intensivt, alltså. Några kommer säkert inte tro mig, men sedan nyår när vi började följa GI-metoden slaviskt, äta mycket protein och ha små måltider var tredje timme, har jag inte tagit något som helst måltidsinsulin. Basinsulinet, det långtidsverkande, klarar jag mig givetvis inte utan, men att slippa ta insulin till varje måltid, att vara beroende av någonting, är något jag mycket hellre slipper än att inte bry mig om vad jag äter. Bevis på att kost och motion är det man kan påverka sjukdomen mest med, är att mitt långtidsblodosocker, HbA1c, som togs förrförra veckan, låg på 5,2%. Det är väldigt bra, ligger värder under 6 ska man vara glad, typ.

Det jag vill säga är inte att alla ska göra som jag gör. Diabetes är en väldigt individuell sjukdom som kan te sig på otroligt många sätt i olika kroppar. Det som funkar för mig behöver inte funka lika bra för någon annan, men vad vi kan vara överrens om är, att vi alla kan påverka vår hälsa mycket mer än vad vi tror, bara genom hälsosam mat och motion.

Förutom att GI-mat är otroligt gott är det också väldigt enkelt att tillaga. Inget annat än fantasin hindrar matlagningen. Tänk kött och grönsaker, det finns ofantliga mängder och variationer av allt! Bara några få roliga kombinationer är:
* köttbullswok
* korv stroganoff med blomkålsrik och haricot vertes
* fläskfilé med god sås och broccoli
* grönsaksstuvning och korv
* pytt i panna med rotfrukter med ägg
* läx med ugnsbakade morötter och någon god sås

= det är mycket enklare än vad man kan ana. Läs bara innehållsförteckningen så får du en snabb överblick över kolhydratinnehållet. Det finns massvis med tabeller du kan hitta på internet med varje matvaras GI-värde. Men fett då? Det är helt okej att äta fett i maten, det är en energikälla som faktiskt också är viktigt när man utesluter kolhydrater som annars ger energi. Tänk bara på att om du vill gå ner i vikt innehåller fett mycket kalorier, välj då lättprodukter istället. Själv använder jag alltså lätt creme fraiche och matlagningsgrädde innehållande 8-15% fett.

Vill bara slutligen säga att GI-mat inte behöver vara en diet, en metod som man ska följa slaviskt en period. Det blir som en livsstil, efter ett tag lär man sig vad man kan unna sig utan att ha dåligt samvete. För att peppa er som är sugna på det som bantningsmetod, kan jag berätta att Johan gått ner 6,5 kg på en och en halv månad enbart genom att äta GI och träna. Kul va? :-)

Lycka till!


Har precis lagat kvällsmat, förberett till ikväll!
Korv stroganoff med blomkålsris, morötter och haricot vertes


Kommentarer
Postat av: Lina

Riktigt bra inlägg Elin! :-)

2011-02-15 @ 11:39:05
URL: http://finalinafina.blogg.se/
Postat av: Elin

Vad kul att höra Lina, blir så glad :-)

2011-02-15 @ 12:31:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0